Your browser fingerprint:

Ce trebuie sa stiti cand va doriti un copil

Organismul tau trebuie pregatit cu atentie pentru marele eveniment


Zile fertile


Zilele fertile sunt acelea in care o femeie este cel mai probabil sa ramana insarcinata. In fiecare ciclu menstrual sunt aproximativ 6 zile in care o femeie poate concepe: ziua ovulatiei si 5 zile inainte de aceasta.


Ce este, insa, mai greu, este sa stii exact cand are loc ovulatia!


Pentru a estima perioada fertila, trebuie sa tii o evidenta a ciclului menstrual.

Ziua 1 este prima zi a menstruatiei. Avand in vedere ca durata ciclului poate varia usor de la o luna la alta, cel mai bine este sa iti monitorizezi ciclul menstrual timp de cateva luni consecutive.

Incearca sa determini in a cata zi se produce ovulatia si retine acest lucru, marcheaz-o in calendarul ciclului menstrual. Este o zi importanta. Vei sti, in urmatorul ciclu, ca perioada fertila incepe cu cinci zile inaintea zilei in care se produce ovulatia.

Perioada fertila este perioada in care ar trebui sa faceti sex neprotejat o data la doua zile, daca vrei sa optimizezi sansele de instalare a sarcinii. Ea se sfarseste a doua zi dupa ovulatie.

Pentru mai multa siguranta in determinarea ovulatiei, te sfatuim sa folosesti Testele de ovulatie ProFecund incepand din ziua a noua a ciclului, pana in ziua in care obtii un rezultat pozitiv la test.

Calendarul unui ciclu menstrual

Exista diverse metode pentru a identifica zilele cand esti cel mai probabil in masura sa ramai insarcinata. Este important sa retii ca semnele ovulatiei variaza de la femeie la femeie, iar multe dintre ele nu se confrunta cu niciun simptom, desi ovulatia are loc in mod normal. Printre cele mai evidente semne ce pot fi urmarite se numara modificarile mucusului cervical si cresterea temperaturii bazale.

Modificarile mucusului cervical

Mucusul cervical este diferit de secretia vaginala. Aceiasi hormoni care controleaza ciclul menstrual determina colul uterin sa secrete un mucus cervical cu proprietati fertile, care protejeaza sperma si ajuta spermatozoizii sa inainteze catre uter si trompele uterine.

Mucusul se modifica atunci cand corpul femeii se pregateste sa elibereze un ovul. Exista diferente clare in modul in care arata si se simte mucusul in etape diferite ale ciclului menstrual lunar al femeii:

  • in timpul menstruatiei nu exista mucus cervical.
  • dupa menstruatie vaginul este uscat si nu se gaseste mucus cervical.
  • la cateva zile dupa sfarsitul menstruatiei colul uterin incepe sa secrete primul mucus din ciclul menstrual, in cantitati destul de mici. Este lipicios, alb sau usor galbui, opac, nu se intinde si are consistenta usor fainoasa.
  • cu cat foliculii incep sa secrete mai mult estrogen, mucusul devine mai diluat, mai subtire si mai umed, cremos. Culoarea este tot alb sau galbui, opac. S-ar putea sau nu sa se intinda putin. Toate acestea indica inceputul perioadei fertile.
  • cu cat ovulatia se apropie, mucusul devine din ce in ce mai transparent, mai ud, elastic, clar si alunecos, semanand cu un albus de ou crud. Aceasta perioada este foarte fertila.
  • dupa terminarea ovulatiei, mucusul incepe sa se reduca in cantitate si sa se usuce. Aceasta uscare poate avea loc treptat sau poate fi brusca.

Tine cont ca unele actiuni, cum ar fi alaptarea sau folosirea dusului ori a altor produse de igiena, pot schimba aspectul mucusului.


Observarea semnelor ovulatiei la inceput poate fi o provocare pentru unele femei, dar in timp multe dintre ele recunosc cu usurinta aceste semne comune.


Cresterea temperaturii bazale

In timpul celor 24 de ore ale zilei, temperatura corpului variaza tot timpul. In timpul noptii (al somnului), temperatura organismului scade treptat pana ajunge in punctul cel mai scazut, la primele ore ale diminetii. Cu cat ora obisnuita de trezire se apropie, activitatea metabolica creste, determinand si cresterea temperaturii. Totodata, in timpul activitatilor zilnice, temperatura poate sa difere putin de la un moment la altul, in functie de nivelul activitatii. Temperatura bazala este temperatura corpului in stare de relaxare si se masoara (cu consecventa) dimineata, imediat dupa trezire, inainte de a te ridica din pat si de a manca sau bea ceva.

Modificarea temperaturii bazale apare in mod normal la fiecare femeie in timpul ciclului menstrual. De obicei, inainte de ovulatie, temperatura bazala este diminuata de estrogen, dar imediat dupa ovulatie, cand este secretat progesteronul, temperatura creste usor, uneori cu mai putin de un grad, si ramane ridicata pe toata perioada sarcinii sau pana cand incepe menstruatia, cand va scadea din nou. Pentru a fi confirmata in mod sigur ovulatia, temperatura bazala trebuie sa se mentina ridicata cel putin trei zile consecutive.

Ca sa masori temperatura bazala, foloseste un termometru mai sensibil, care masoara doua zecimi dupa virgula.

Masoara temperatura la aceeasi ora in fiecare dimineata, intotdeauna inainte de a te ridica din pat. Daca iti inregistrezi temperatura in fiecare zi, timp de mai multe cicluri, vei putea observa un tipar care te va ajuta sa identifici cele mai fertile zile.

Temperatura bazala este semnul fertil care confirma daca ovulatia a avut loc. Este posibil ca in dimineata in care temperatura este inregistrata ca fiind crescuta, perioada fertila din acel ciclu menstrual sa fi luat sfarsit. De aceea este important sa verifici si celelalte semne fertile principale care te anunta ca ovulatia se apropie.

Erorile de citire sau de procedura fac din masurarea temperaturii bazale o metoda destul de nesigura de determinare a momentului ovulatiei, motiv pentru care este de preferat folosirea testelor de ovulatie. Acestea arata cu mai multa siguranta momentul respectiv.

Exista si alte semne ale ovulatiei pe care femeile le pot experimenta, insa acestea nu apar neaparat in fiecare ciclu si in cazul tuturor femeilor: sangerari usoare, crampe sau durere usoara intr-o parte a abdomenului, sensibilitate crescuta a sanilor, balonare, cresterea apetitului sexual, schimbarea pozitiei colului uterin sau a fermitatii lui, sensibilitate sporita a mirosului, gustului sau vederii.

Este posibil sa nu observi toate aceste semne secundare ale ovulatiei. E in regula, nu e o problema. Daca, insa, le observi, atunci aceste semne te pot ajuta sa identifici zilele fertile.

Graficul de mai jos ilustreaza evolutia sanselor de a ramane insarcinata in raport cu ziua ovulatiei. Dupa cum se vede, sansele incep sa creasca cu cinci zile inainte, sunt maxime in ziua ovulatiei si devin nule a doua zi.

Acest grafic demonstreaza importanta cunoasterii acestei zile cruciale, pentru ambele situatii: si atunci cand vrei, si atunci cand nu iti doresti sa ramai insarcinata.

    Evolutia sanselor de a ramane insarcinata, in raport cu ziua ovulatiei